מקרוביוטיקה – החיים הגדולים
יום שישי 16 נובמבר 2018 הפכונו לעמוד הבית צרפונו למועדפים הירשמו לניוזלטר הצטרפו אלינו לפייסבוק
מקרוביוטיקה – החיים הגדולים

מקרוביוטיקה – החיים הגדולים


 

המקרוביוטיקה המסורתית

 

בסוף המאה ה – 19 הרכיב רופא צבאי יפני תורת תזונה שהתבססה על התזונה היפנית  בשילוב הידע של הרפואה המדעית המערבית. הרופא שהתנגד להשפעתה של התרבות המערבית על יפן קרא ליפנים לחזור לתזונה המסורתית. הצלחתו הרבה בטיפול בחוליו בעזרת התזונה הביאה לו פרסום רב, בעיקרון הוא ריפא חולים רבים באמצעות מזון מלא, ירקות וקטניות, ללא תוספות מעובדות וכמעט ללא חלב או מזון מהחי.
ג'ורג' אוסווה, שסבל מגיל צעיר ממחלה חשוכת מרפא, החל ליישם את דרך החיים שהומלצה ע"י הרופא והבריא כליל. מלא תקווה ואמונה, התעמק בחקר הבריאות וכתב מאמרים רבים ו-300 ספרים בנושא, באחד מהם טבע את המושג מקרוביוטיקה, שאומץ והפך לשם השיטה. המקרוביוטיקה הובאה למערב באמצע המאה ה-20 על ידי ג'ורג' אוסווה ותלמידו מיציו קושי.
מקרו = גדול,  ביו = חיים.
משמעות השם מקרוביוטיקה - החיים בגדול, הראיה הגדולה והכוללת של החיים. ג'ורג אוסווה היה נחוש ללמד את האנושות את סוד הבריאות. הוא האמין שהמקרוביוטיקה מאפשרת למי שמיישם אותה ליהנות מבריאות שלמה. הוא ראה קשר ישיר בין מצבו הרגשי, התזונתי והרוחני של היחיד לבין מצבים פוליטיים, שלום ומלחמה, הצלחה ושגשוג.

 

הפילוסופיה של המקרוביוטיקה

 

המקרוביוטיקה היא דרך לחיים בריאים ומאושרים על פי סדר היקום. יישום סדר היקום מתחיל בנוהגי אכילה מותאמים לסביבה בה אנו חיים ולמהותנו האישית. מאחר והננו חלק מן הסביבה עלינו לחיות בהרמוניה עם הסובב, להיות קשובים לעצמנו ולאכול לפי נטיות הגוף תוך איזון היין והיאנג.
בישול ואכילת מזון מקרבים אותנו אל הטבע, אנו מקבלים את רוב צרכינו מן הטבע ובכך הופכים אותו לחלק מאיתנו ונוצר קשר הגומלין החשוב בין התזונה לחיינו. לכל מקום יש מנהגי אכילה העוברים מדור לדור, ועלינו לכבד אותם. התאמת אופן הבישול לתקופה בשנה, אכילת מוצר בעונתו, אכילת מזון באזור גידולו, התאמת המזון לתנאים החברתיים ולאישיות – כל אלה מגבירים את יכולתנו ליהנות מתכולת המזון ולנצל באורח מרבי את מרכיביו. בדרך זו של הרמוניה עם הסביבה אנו משפרים את מצבנו הגופני, הנפשי, החברתי והרוחני.
אנו חיים ביקום שאת מרבית סודותיו טרם הכרנו. יקומנו נמצא בתהליך שינוי מתמיד וכל דבר מתקיים במקביל לניגודו , הניגודים מושכים זה את זה כדי ליצור הרמוניה והדומים נדחים מאותה סיבה. ישנה מחזוריות בכל דבר, ותנועה תמידית שבה דבר אחד מוביל לאחר. אורח חיים מקרוביוטי משמעותו להתאים עצמנו לסדר היקום ולקבל את העובדה שהננו התגלמות מה שאנו מכניסים לתוכנו, אוכל, אויר, מים, קרינה וכד'.

 

דרך החיים המקרוביוטית

 

התאמת צורת הבישול ליין או יאנג המחלה ואימוץ כללי התנהגות מומלצים :
לשיר בכל עת ומקום.
לאכול כאשר רעבים עד 80% לשובע.
לאכול 2-3 פעמים ביום בנוחיות וברוגע.
להודות על האוכל.
ללעוס כל נגיסה 50 פעם לפחות.
להשתמש בכלי חרס, זכוכית וברזל.
לשתות כאשר צמאים ובכמויות רגילות.
להמעיט בצפייה בטלוויזיה ובישיבה מול מחשב.
להפסיק לאכול 3 שעות לפני השינה ולישון לפני שעת חצות.
להתרחץ כשרוצים, במים פושרים ומקלחות קצרות.
לא לאכול אוכל שבושל בגלי מיקרו.
להימנע מקוסמטיקה כימית.
ללבוש בגדי כותנה ולא לענוד תכשיטים.
לבלות זמן רב בחוץ וללכת יחפים על דשא, חוף ים או אדמה.
לפתוח חלונות ולשים צמחים ירוקים בבית.
לשמור על סדר בסביבה, בעיקר באזור האכילה.
לחזק את הגוף בריקוד או בהליכה.

 

עקרונות הבישול המקרוביוטי

 

דרך הבישול חשובה בגלל השפעתה על יכולת הגוף לנצל את מירב הויטמינים והמינרלים החיוניים, וכן יעילות ואיכות הויטמינים הנצרכים במזון גבוהים ביותר.
שימוש בחומרי מזון מן הסביבה.
העדפת מזון צמחי.
על כל המוצרים להיות חיים עד לבישול.
דגנים מלאים יש לבשל זמן רב יותר.
לשמור על ייצוג של יין ויאנג בבישול.
אין לערבב הרבה.
העדפת תיבול טבעי, ללא הפרזה.
רצוי להשתמש בגז לבישול ולגוון בשיטות הבישול.
להגיש בתשומת לב ליפי המזון.
ליהנות משלווה בעת הבישול.

 

הגדרת הבריאות

 

בריאות היא מצב חיובי של חיים. זהו מצב מתמשך של איזון עם הסביבה, הנאה מהתקדמות ויצירה מתמשכת. בריאות אינה מצב של היותנו ללא מחלה, מאחר שבעיות בדרך כלל גורמות לנו לפתח נוגדנים ולהתמודד. ההתמודדות מצמיחה אותנו ונותנת לנו את היכולת ליהנות מחיינו. גם כאשר אנו חולים = אנו בריאים, אם אנו שומרים על איזון עם הטבע. בהיותנו מודעים לכך שהמקור למחלה בא מתוכנו, אנו לומדים דרכו.

 

מקרוביוטיקה משודרגת THE BALANCED WAY

 

סיפורי האישי מתחיל עם סבי, סימון אובסטנדר שיצא ממחנה ריכוז בגיל 50 וגופו מלא בגרורות סרטניות. בהגיעו לביתו מצבו החמיר והוא הובהל לבית החולים שם לא ניתנה לו כל תקווה להחלמה והוא נשלח לגורלו. בחיפושיו אחר אוכל יצא סימון לכפרים, שם מצא לחם, ביצים ומעט ירקות ופירות וביערות ליקט אגוזים ושורשים. באחד הימים שם ליבו לעובדה שהרגשתו השתפרה ובבדיקה רפואית נמצא כי החלים כליל. סימון אובסטנדר חי עד גיל 94 בבריאות שלמה. לכאורה - מעשה נסים, ולמעשה חי סימון על פי עקרונות המקרוביוטיקה.
החיים בצל המקרוביוטיקה המחמירה יצרו קונפליקט עם הרצון הטבעי לאכול טעים והובילו ליצירת שיטת תזונה חדשה, THE BALANCED WAY המשלבת אוכל טבעי ומעובד. השיטה נכתבה בצורת ספר מתכונים בכדי לפשט את השימוש ולהביא להתרכזות במזון במקום בתיאוריות. מתכוני הספר מהווים ניצול מירבי של מרכיבי המזון, הבישול מתאים לשמירת ערכי הויטמינים וההרכבים נכונים על פי פירמידות מזון ומחקרים מדעיים מעודכנים.

 

יישום - תכולת המזון היומית

50% דגנים מעורבים.
30% ירקות.
10% קטניות.
10% חלבונים מן החי.
2-3 פירות העונה.
5 אגוזים וכף גרעינים.
כוס יוגורט. 
3 כפות שמן צמחי מכבישה קרה.
פעמיים בשבוע - מוצרי חלב.
פעם בחודש - בשר אדום רזה.

 

 

תקופת הסתגלות

 

במעבר למקרוביוטיקה יש להמיר חלק מהמוצרים המעובדים במוצרים טבעיים. עם זאת, לא מומלץ לעבור בקיצוניות לצורת חיים שונה כי שינוי שנעשה בהדרגה נותן לגוף זמן להסתגל.
חשוב להימנע מכפייה בכל הקשור למזון, שהוא מקור החיים. אכילה נכונה גורמת לאיזון מערכות הגוף, ומאפשרת לו להתמודד בהצלחה עם גורמי מחלות, לחזק את המערכת החיסונית, לשמור על משקל נכון ולספק אנרגיה המתאימה לפעילות. לאחר טיפולים רפואיים או טראומות, תזונה נכונה מבריאה ומשיבה לגוף את יכולותיו, והיא התשובה המעשית לבעיות משקל ובריאות שונות מבלי להשתמש באמצעים רדיקליים. האיזון מונע נזקים גופניים ונפשיים ומייתר את הצורך בדיאטות להרזיה, בתרופות רבות ובמאמץ גופני חריג.

 

סלבריטאים ומקרוביוטיקה

 

סלבריטאים רבים אימצו את השיטה למטרות שונות – שמירה על הבריאות, החלמה לאחר מחלה, הצערת הרקמות ושמירה על איזון במשקל. חלקם מסתייעים בשירותיו של מבשל צמוד, ביניהם ניתן לציין את : מדונה, דורון שפר, יוקו אונו, ג'ון דנבר, טום קרוז, ניקול קידמן.

_____________________________________________________

 מירה אפרתי - יועצת תזונה, מחברת ספר המתכונים - טעימים מן הטבע, ספר בישול הרמוני הגורם לאיזון אידיאלי פנימי וחיצוני בגישה טבעית הוליסטית, הספר מקרב את דרך החיים המערבית אל הפילוסופיה המקרוביוטית, ומשלב חלק מכללי המקרוביוטיקה עם אורח חיים רגיל, השיטה מובנית במתכוני הספר, שהופך למדריך לחיים בריאים ומהנים. מוסמכת במינהל בתי מלון (הטכניון), מוסמכת בייעוץ תזונה (AANC).
לפרטים נוספים ויצירת קשר:  microbiotica@hotmail.com 050-8545745


מאת: אבי יום ראשון 19 אפריל 2009 16:04
האם יש ספרים על תזונה זו?
מאת: מירה אפרתי יום ראשון 19 אפריל 2009 16:49
יש ספרים מתורגמים על השיטה המקרוביוטית המסורתית, ביניהן מומלץ הספר מאת מיציו קושי. לגבי הצד המעשי - מציעה את ספר המתכונים טעימים מן הטבע, שבו שילוב המקרוביוטיקה המסורתית עם פירמידת המזון של ה-FDA ותוצאות מחקרים. נראה לי שבכל מקרה עדיף היישום.




סקר

מחשבה יכולה לרפא את הגוף?




הצבע!
 

מדיטציות אונליין